Af Rasmus Jønsson
 | 

Centrum-venstre bør skrue op for empatien

Som nation kunne det se ud til, at vi lider af et enormt empatiunderskud'. Sådan siger Barack Obama i bogen 'Mod til at håbe'. Et bærende element i Obamas demokratiopfattelse er da også empati, hvor han er stærkt inspireret af sin mors enkle sætning: 'Hvordan ville du selv have det, hvis det var dig!' Både når Obama hilser på rengøringsmanden, eller når han i sin acceptance speech taler om, at hans helte er dem, der har 'the spirit of service', skinner det igennem, at Obama har et mål om at rette op på empatiunderskuddet i amerikansk politik.  

I en dansk kontekst vil det være oplagt for centrum-venstre at lade sig inspirere af Obama og forsøge at give dansk politik en røvfuld empati. For man må sige, at centrum-venstre længe har manglet nogle stærke dagsordener, der kan modsvare de borgerliges klart dominerende frames om, at staten, skat og forbud er noget, som de venstreorienterede har skabt i jantelovens tegn og for at indskrænke borgernes frihed. På stort set alle afgørende områder halter de røde efter de blå frames.

Ejerskab på empatien 

Men overraskende nok er empatien ikke noget, som centrum-venstre har kastet sig over og brugt som dynamo i deres forskellige politiske planer og udspil. Tværtimod er det de borgerlige, der indtil videre har taget ejerskab på de små doser af empati, der findes i dansk politik. Liberal Alliance har ført an i kampen mod Carina'erne, der ”stjæler” de hårdtarbejdende danskeres penge. Samuelsen og Co. har også indtaget store mængder persillesovs på Vejlegaarden for at vise deres sympati med ejeren Amin Skov. Han blev nemlig trynet af den store stygge fagbevægelse, der vil forhindre ham i at drive sin virksomhed.  

I sidste valgkamp udkæmpede Lars Løkke et stort slag for Birgitte Andersen og hendes søn Markus. Den helt almindelige familie fra Greve ville blive ramt så hårdt af de rødes betalingsring, at sønnen måske blev nødt til at stoppe til fodbold, og Birgitte ville få længere transport til arbejdet. Det ville den daværende statsminister ikke finde sig i, og han satte derfor alt ind på at bekæmpe ringen. En fortælling, som indeholdt meget empati, og som understreger, at Løkkes helte – ligesom Obamas - er hverdagens. 

Afstand til hippiekulturen 

De borgerlige har nemt kunnet tage ejerskab på de få doser empati, der findes i dansk politik, for hos store dele af centrum-venstre er man slet ikke optaget af 'empati' som et politisk projekt. Her vil man tværtimod 'stramme op', 'teste', 'stille krav', 'svinge pisken' og gerne i en sådan grad, at man kan overhale de borgerlige indenom i at sælge autoritet, straf og disciplin. 

Mange af centrum-venstre-politikerne har tydeligvis et stort behov for at vise omverdenen, at de slet ikke er lavet på den blødsødne hippie-fabrik fra 1970'erne. Samtidig har de også kunnet se, at de borgerlige havde succes med den kurs i 00'erne. Derfor er der nærmest kommet en intern kamp hos de røde om at være først med hårde og frække meldinger, når medierne dagligt finder eksempler på folk, der bryder loven eller nasser på samfundet. 

Gå nye veje

Men måske skulle de alligevel lure lidt på Obamas tanker om empati. For noget tyder på, at centrum-venstre ikke genfinder fodfæstet i dansk politik ved bare at kopiere de blås opskrift. Hvis vælgerne er til den slags, foretrækker de nok den ægte vare! Måske skulle centrum-venstre i stedet forsøge at gå nye veje og tilføre deres politik og retorik noget mere empati og dermed forsøge at overbyde de borgerlige på den bane i stedet. For selv om man fører en politik, hvor man sparer, vil have folk flyttet væk fra offentlige ydelser, studerende hurtigere igennem systemet osv., kan man godt gøre det med empati. 

Alene det, at man forsøger at kommunikere med empati frem for hårde punch-lines, kan man nå langt med. Tænke bare på Connie Hede-
gaard. Mange har nok svært ved konkret at fortælle, hvad Hedegaard har gjort godt for klimaet. Men de færreste er i tvivl om, at hun kæmper hårdt for en sundere klode, og denne opfattelse er i høj grad skabt af, at der er en stor mængde empati i hendes kommunikation. Hun har en lyttende adfærd, er dialogorienteret, har fokus på indholdet og har ikke travlt med at komme med populistiske meldinger. 

Centrum-venstre kan derfor godt lade sig inspirere af Obamas præmis om, at der ligger et politisk projekt i at bekæmpe empatiunderskuddet i samfundet. For udover at de vil få et bærende element i det ellers i øjeblikket lidt forkølede projekt, vil de også få nogle muligheder for at genvinde nogle af de tabte dagsordner. Mere empati kunne meget vel blive en slagvare hos de mange vælgere, der efterspørger mere autenticitet, ærlighed og følelser i politik!


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57