Af Claus G Theilgaard
 | 
Ansv. redaktør, Avisen Kommunen

Bornholms stemme for fremtiden

En ikke-analyse: Analysen er kendetegnet ved systematisk metodik af et præcist defineret emne. Når  man skal skrive en analyse på det netop afsluttede folkemøde, får tingene let karakter af, at emnet er alt andet end klart defineret. Afsættet bliver nok nærmere et nedslag i en række små billeder, der tilsammen danner en mosaik over fire dage i Allinge.

Bare en tanke: Kina forsøger systematisk at underminere det danske demokrati. Det må stå klart efter præsident Hu Jintaos besøg i Danmark. En række centrale politikere måtte melde fra til væsentlige dele af Bornholms Folkemøde. 

Den type kommunistiske anslag mod dansk demokrati må fremover afvises. Hvis det ikke lader sig gøre, skal diktaturlandes repræsentanter fremover sendes til Allinge. 

For Bornholms Folkemøde viste sig igen i år som et enestående eksempel på debat, demokrati og politikudvikling, når det er aller bedst. Et eksempel til efterfølgelse. Også for Kina. Lad Bornholm eksportere demokrati. Også til Kina.

Allerede inden Folkemødet begyndte bød den nye statsfinansierede Radio24syv på politisk underholdning. Store og væsentlige emner var på dagsordenen og fortjente en grundig behandling i radioens politiske magasin: Skatteforhandlinger, besøg fra Kina etc. Udsendelsens fokus var dog mest placeringen af Folkemødet. 

Hvorfor ikke i Hillerød, lød forslaget fra en vært. Som om det skulle være charmerende at samle landets politiske aktører i en hotelfattig by ved en algebrun sø i nordsjællandsk regnvejr og kulde, når man kan få varme og frisk havbad med et udspring fra solskinsøens lune klipper. Oven i købet i et af Europas smukkeste naturområder. Og derfor med stor hotelkapacitet.

Resultat af en flytning af Folkemødet fra Bornholm: Ingen overnattende, ingen fest om aftenen og natten, ingen uformelle og sjove samtaler, mindre politik-udvikling, forkølelse og ondt i halsen. 

Politik udvikles bedst på klippegrund. Især når talentmassen er der. I et eller andet omfang, er vores folkevalgte et fint spejlbillede af vores demokrati. Sådan var det også, da det politiske Danmark mødtes til festival. Og så kan man jo konkludere, hvad man vil, når en lun ældre og skægget herre går rundt med et for nogen åbenbart meget provokerende skilt med teksten:

”Kundskab er magt. Selv i hænderne på en stor idiot.”

Manden, der bar skiltet, er pensioneret bådebygger Mik Voss fra Svaneke. 

Svin på afveje

Bornholm er kendt for sine gastronomiske specialiteter. Nogen producenter leverer på niveau med konkurrenterne 'ovre', som de lokale siger, når de omtaler Rest-danmark. En af de gode producenter er Vasagaard uden for Svaneke. Her har Thomas Kaas Pedersen specialiseret sig i opdræt af frilandsgrise. Grisene er stålsat beslutsomme. Thomas havde dyrene med på Folkemødet. Mangen en besøgende spærrede øjnene op, da en særligt beslutningsstærk hylende skovgris brød ud. Thomas fik fanget sin gris. Enkelte troede, at det behårede dyr var et får, og længe vil det bornholmske folkevid levere verbale trynestyvere om to- og fire-benede beslutningstagere. 

 Blandt de mange meningsmagere samlede blandt andre Kristeligt Folkeparti underskrifter for at få lov til at opstille til Folketinget. KD skal bruge 20.000 underskrifter, der skal bekræftes med endnu en underskrift til Indenrigsministeriet. Et muntert indslag om bureaukrati i demokratiet, kan man mene. Mere skræmmende bliver det dog, når der også er krav om, at folk, der vil skrive under på en opstilling, skal opgive det fulde personnummer – inklusive de sidste fire cifre. Også til for eksempel prædikant Ruth Evensens nye parti, Frihedskæmperne!

Her i det 21. århundrede burde den slags kunne klares med et klik igennem den Digitale Signatur.

Kafkask 'hvad'

Det fordelingspolitiske var et gennemgående tema i de mange debatter. Hvad skal vi leve af? lød det typisk fra alle ældre meningsdannere. De yngre generationer har dog gennemskuet den Kafkaske udvanding af 'hvad' og oversat det til det mere korrekte: Hvem skal vi leve af?

Dette hvem fra de unge fyldte dog ikke meget i de ældres debat. Regningen fra nutidens generationer ender altså hos de kommende generationer, der jo på den måde får ret i deres HVEM. Men hvad – de yngste har jo heller ikke stemmeret – endnu!

Og så til noget helt andet: ”Handlen med våben er mindre reguleret end handlen med computere og bananer!”

Budskabet blev effektfuldt leveret af en Danmarks største stemmer – en gravid sanger ved navn Kira Skov. Måske er stemmen fra Kira Skov en stemme på vegne af alle dem, der ikke har adgang til at stemme. Og på den måde blev Kira Skov en bærer af fremtidens stemme. Bornholms stemme!

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57