Politik fra rødderne

Af Laura Lindahl
 | 
Social-, Kommunal- & Ligestillingsordfør
Cand.merc (filosofi). Liberalist der forsøger at trække Danmark i en retning præget af mere frihed.

Bekæmp overgreb på børn

”Hvis vi kan sikre, at alle børn kender deres rettigheder og samtidig øge alt fagpersonales opmærksomhed på signaler fra krænkede børn, kan vi stoppe overgreb. Men det kræver en styrket indsats fra kommunerne!”

I en ny rapport fra Huset Zorning, hvor 35 tidligere krænkede børn står frem og giver deres perspektiver på udfordringen med seksuelt krænkede børn, står det lysende klart, at vi i Danmark ikke er gode nok til at stoppe overgreb på børn.

Overgreb på børn er noget af det mest forfærdelige, man kan tænke sig. Uskyldige børn, som udsættes for massivt omsorgssvigt og udnyttes seksuelt af syge mennesker i årevis, kan meget sjældent leve et liv uden varige mén. Det er forståeligt, for naturligvis sætter overgreb af denne karakter sig dybe, dybe spor i et barn. Netop derfor er det så afgørende, at vi i Danmark bliver bedre til at stoppe overgrebene tidligt.

Af rapporten fremgår det, at langt de fleste af de tidligere krænkede børn ikke vidste, at det var forkert, da overgrebene startede. Som 5-årig ved du ikke, at du har ret til at sige nej, hvis far fører hånden op under din kjole. Det er problematisk. For ikke nok med, at børnene ikke siger noget, når de ikke ved, at det, der foregår, er forkert. Når de finder ud af, at det er forkert, skammer de sig over, at de faktisk godt kunne lide den omsorg, de fik i forbindelse med overgrebene, og derfor tier de fortsat. Det betyder desværre, at der ofte kan gå mange år, før barnet fortæller noget, eller en dygtig fagperson omkring barnet opdager noget. Dét er et stort problem!

Vi er som samfund nødt til at sikre os, at børn kender deres rettigheder, herunder retten til egen krop. Børn skal vide, at de kan sige nej - og hvornår det er det rigtige at sige nej. Hvis vi kan sikre, at alle børn kender deres rettigheder og samtidig øge alt fagpersonales opmærksomhed på signaler fra krænkede børn, kan vi stoppe overgreb. Men det kræver en styrket indsats fra kommunerne!

I årets satspulje sikrede Liberal Alliance 6 millioner til en styrket indsats mod overgreb i den tidlige fase. Et pædagogisk udviklet spil til daginstitutioner, hvor børn lærer om fysiske grænser, og hvor pædagoger hjælpes til at spotte overgreb i den helt tidlige fase, rulles nu ud sammen med efteruddannelse til pædagogerne. Det kan være det redskab, der sikrer, at børn kender deres rettigheder, og at overgreb opdages i den meget tidlige fase.

Udover at stoppe overgrebene ønsker Liberal Alliance hårdere straffe for krænkerne. De straffe, vi i dag ser, når det kommer til overgreb på børn, står ganske simpelt ikke mål med den modbydelige handling, det er at forgribe sig på børn.

Liberal Alliance følger udviklingen på området tæt – og opfordrer alle kommuner til at byde ind i kampen mod overgreb. For børnenes skyld!

Børn & unge

Social & sundhed


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57