Politik fra rødderne

Af Laura Lindahl
 | 
Social-, Kommunal- & Ligestillingsordfør
Cand.merc (filosofi). Liberalist der forsøger at trække Danmark i en retning præget af mere frihed.
Laura_Lindahl-Fotograf_Steen_Brogaard<br />Foto: Folketinget<br />
Laura_Lindahl-Fotograf_Steen_Brogaard
Foto: Folketinget

Aldrig for sent at pålægge kommuner ansvar

”Det er det vigtigste for Liberal Alliance: At tidligere krænkede børn ikke stoppes af lovgivning, når de er klar til at tage et opgør med en barndom præget af svigt.”

De fleste har nok hørt om pigerne fra Slagelse, der var anbragt hos en plejefamilie, hvor de blev udsat for vold og ydmygelser – og to af pigerne blev fra 6-11-års alderen groft misbrugt seksuelt. De er nogle seje piger, som har stået frem og fortalt deres historie til hele Danmark. De giver os gennem en dokumentar fra TV 2 et indblik i deres opvækst og den kamp, de nu kæmper for at få placeret et ansvar for hos kommunen. Det står nemlig lysende klart, at kommunen i denne sag (også) har svigtet sit ansvar.

 ”Det er det vigtigste for Liberal Alliance: At tidligere krænkede børn ikke stoppes af lovgivning, når de er klar til at tage et opgør med en barndom præget af svigt.”

Sagen mod Slagelse Kommune er den første, hvor retten skal afgøre, hvorvidt en kommune, som groft har svigtet anbragte børn, kan stilles til ansvar. Kommunen har efter sigende svigtet i kraft af manglende tilsyn og ved ikke at tage underretninger alvorligt. Desværre ser det ud til at blive en svær kamp, for sagen er ifølge kommunen forældet.

Med forældelsesloven fra 2007, der trådte i kraft 1. januar 2008, fik vi i Danmark en forældelsesfrist på 3 år. I Liberal Alliance mener vi, at det er helt urimeligt i disse børnesager. Vi mener, at alle krænkede børn skal have ret til at lægge sag an mod myndigheder, der har svigtet, når de er klar til det. Uanset hvornår det er. Det mener vi skal være en ret.

Det er trist, at vi overhovedet skal forholde os til rettigheder for børn, der udsættes for seksuelle overgreb. Det er nemlig så vanvittig svært at forstå, hvordan voksne mennesker kan forgribe sig på børn. Jeg har brugt megen tid på at læse sager om misbrug af børn – for at prøve at forstå, hvordan man lærer at leve med, at et menneske, man ofte stoler på, måske endda elsker, tillader sig at krænke én så grusomt, som tilfældet kan være. Ikke mindst når man hører, at det kan have stået på i årevis. Og selvom jeg har mødt tidligere krænkede børn, læst rapporter og domme, så kommer jeg aldrig til at forstå, hvor store ar på sjælen sådanne overgreb efterlader. Men jeg forstår, at de er dybe. Og i Liberal Alliance forstår vi vigtigheden af, at vi i Folketinget sikrer de absolut bedste rammer for at få bearbejdet traumet, når overgreb i barndommen har fundet sted.

Derfor ønsker Liberal Alliance at fjerne forældelsesfristen for børnesager helt. Det er svært at vide, hvornår et tidligere krænket barn er klar til lægge sag an mod myndigheder, der har svigtet. Det kan være, at traumet først dukker op, når man selv skal have børn, eller måske når ens eget barn når den alder, hvor overgrebene på en selv startede. I Liberal Alliance mener vi, at man altid skal have mulighed for at få et ansvar placeret, uanset hvornår man er klar til at tage opgøret med de myndigheder, der har svigtet. Det kan faktisk være afgørende for, at man kan få traumet bearbejdet.

Det er det vigtigste for Liberal Alliance: At tidligere krænkede børn ikke stoppes af lovgivning, når de er klar til at tage et opgør med en barndom præget af svigt, ikke kun fra de mennesker, som skulle sikre barnet omsorg, men også fra kommunen, hvis kerneopgave er at passe på børn, når ingen andre gør. Derfor vil vi fjerne forældelsesfristen!

Børn & unge

Social & sundhed


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57