Af Victor Boysen
 | 
Formand, Radikal Ungdom

Afmonter udkantsbomben

“Hvis ikke ridsen i den danske sammenhængskraft skal udvikle sig til en decideret kløft mellem land og by, skal der handles, og det skal være nu.”

Danmark er ved at knække over i to. København og Aarhus pumper derudad, mens Nakskov og Rudkøbing er gået i stå. Politikerne lover udkantsfokus til den helt store guldmedalje – men ingenting sker. Det går ikke. Hvis ikke ridsen i den danske sammenhængskraft skal udvikle sig til en decideret kløft mellem land og by, skal der handles, og det skal være nu.

Danmark bliver svækket , hvis ikke vi får yderområderne med. Fortsætter Langeland og Lolland med at stå i stampe, bliver sammenhold på tværs af sociale og geografiske skel snart en by i Rusland – og det vil kompromittere den tillid til hinanden, vi så ofte fremhæver som et dansk varemærke.

 “Hvis ikke ridsen i den danske sammenhængskraft skal udvikle sig til en decideret kløft mellem land og by, skal der handles, og det skal være nu.”

 Politikerne er da også opmærksomme på problemet. Der gik ikke mange dage med Lars Løkke som regeringschef, før den store udflytningsplan for statslige arbejdspladser blev præsenteret og eksekveret. Men siden da har det været tyndt med udkants-fremmende initiativer. Det er brandærgerligt – for udflytning af en håndfuld statslige arbejdspladser kan på ingen måde stå alene.

Hvis jeg var statsminister, ville jeg gå udkants-amok. Ikke kun med ord – også i handling. Her er 5 initiativer, der ligger lige til højrebenet:

1) Afskaf skattestoppet på boliger

Boligskattestoppet fra 2002 har ramt udkantskommunerne ubegribelig hårdt. For mens Hellerups boligejere er blevet forgyldt af den lave boligskat og galopperende boligpriser, er husene i yderområderne faldet i værdi – uden at boligskatten er blevet mindre. Det ville være guld for Udkantsdanmark, hvis man afskaffede boligskattestoppet og i stedet lod boligskatten følge boligpriserne.

2) Skab flere job i yderkommuner

Så længe arbejdspladserne rykker mod Aarhus og København, følger danskerne med. Derfor er jobskabelse i yderområderne alfa og omega for et sammenhængende Danmark. Det kan flere muskler til regionale vækstfonde og investeringer i grøn energi være nøglen til. Forleden oprettede Vestas for eksempel 414 nye arbejdspladser på Lolland, som aldrig var opstået, hvis ikke Danmark for år tilbage var trukket i den grønne førertrøje. Mere af det!

3) Fasthold lokale folkeskoler

Ingen uddannelse – intet liv. Vi må ikke få sorte pletter på landkortet, når det kommer til muligheden for at komme i skole. Derfor er vi nødt til at fastholde de lokale folkeskoler – også selvom excel-arket måske siger noget andet.

4) Skab bedre infrastruktur

Det er knaldhamrende vigtigt, at infrastrukturen spiller, uanset hvor i landet man befinder sig. Både fysisk og digitalt skal man kunne komme frem. Derfor skal internetforbindelsen være god over hele landet, ligesom de lokale bus- og toglinjer skal fastholdes. Jeg var også flyttet, hvis det var et dagsprojekt at komme til og fra skole.

5) Styrk kulturtilbuddene

Vi har en lang tradition for at skabe stærke, kulturrige lokalsamfund, men med folkevandringen mod de store byer begynder det lokale kulturliv at falde sammen. Den trend skal yderkommunerne vende, hvis de skal fastholde lokalt liv og charme. Særlig de små spillesteder, teatre og så videre fortjener at blive prioriteret.

Der er stribevis af knapper, man kan skrue på for at løfte yderområderne. Det er i virkeligheden bare om at gå i gang. Jeg håber, regeringen snart finder arbejdshandskerne frem – for handling er der brug for, hvis vi vil gøre drømmen om et helt og samlet Danmark til virkelighed.

Land & by

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57