Af Knud Abildtrup
 | 
Redaktør, dknyt
Journalist og redaktør på dknyt. Tidligere ansættelser: Horsens Folkeblad, StrukturMagasinet. Arbejdsområder: Det danske offentlige univers – især det kommunale felt. Bor i Alken i Skanderborg Kommune. Webredaktør på alken.dk. 

29 uger tilbage: Tronskifte og radikalt formandsbud

Tre gamle og to nye regionsformænd. Det skal være denne signaturs bud på regionsrådsvalget. Fire ud af fem regioner har i dag S-formænd, og blot den syddanske har én fra blå fløj: Carl Holst (V), næstformanden for Danske Regioner, der trods upopulære beslutninger om sygehuslukninger ser ud til at kunne glide ubesværet ind i en ny periode. Syddanmark er – med 13 pladser – den eneste region, hvor V er størst, og Holst, som fik hele 67.372 personlige stemmer mod Poul-Erik Svendsens (S) 32.079, vil efter alt at dømme kunne se frem til sin tredje periode som formand. 

Det samme ser det ud til for Ulla Astman i den mindste region, Nordjylland, hvor S sidst fik sit allerbedste valg. Her sidder S på hele 17 ud af de 41 pladser, SF på fire og R på én, så regeringsblokken har lidt at stå imod med, når en forventet tilbagegang til S-SF og tilsvarende fremgang til EL skal gøres op. Hvis V-K-DF og LA, der ikke er repræsenteret i dag, kan gøre fælles sag, skal de sætte deres lid til deres bedste bud, Jess V. Laursen (V), hvis forgænger som spidskandidat, MF Birgitte Josefsen (V), trak lige så mange personlige stemmer, som V fik listestemmer. Hun forlader både Folketing og region denne gang. 

Regionernes førstemand, Bent Hansen (S), ser måske ud til at sidde sikkert i sadlen i det midtjyske, men blandt politiske kendere er man knap så sikker. Den 64-årige veteran, der om nogen har sat ansigt på regionerne, måtte igennem en kræftoperation i sommer og overraskede flere ved at melde sig på banen igen. Hans dobbelte formandseffekt vil dog givetvis bringe hans stemmetal højt op, så han bliver svag favorit. K står efter Poul Müllers farvel til politik uden et beskrevet blad i spidsen, mens Venstres Anne V. Kristensen nok bliver borgerligt samlingspunkt.

Region Sjælland vurderes fra flere sider til et ’regeringsskifte’. Ved KV09 lykkedes det formand Steen Bach Nielsen (S) at få støtte fra både SF og DF, så flertallet blev på 25-16. Men det kommer ikke til at gentage sig, forsikrer ny DF-spids Peter Jacobsen, der peger på Jens Stenbæk (V), hvilket han i øvrigt også havde gjort i 2009, hvis han havde siddet for bordenden i stedet for Michael Rex (nu S). DF fik regionernes bedste resultat på Sjælland med fem pladser; i dag dog bare tre. Stenbæk er som tidligere Holbæk-viceborgmester kendt i politiske kredse, og i den større offentlighed også som Danske Regioners chefforhandler, når det gælder aftalerne med de praktiserende læger. 

I Hovedstaden er to MF’ere inde i billedet som oplagte kandidater til at overtage efter Vibeke Storm Rasmussen (S): Sophie Hæstorp (S), der er kørt i stilling udefra – ligesom MF Martin Geertsen (V), der var overborgmesterkandidat i København efter Søren Pinds nederlag ved KV09, men brat forlod Borgerrepræsentationen i 2007. Hæstorp når næppe Storms stemmetal, og V har her sin mindste regionale repræsentation, mens både K, SF, R og EL har deres største. Det brogede billede betød et drama ved KV09, hvor Andreas Røpke som SF-spids først satte sig i formandsstolen med støtte fra V, K og DF, men kort efter blev underkendt af sit parti. I dag går snakken i de regionale korridorer på, at den erfarne politiker Charlotte Fischer (R) meget vel kan blive den, der trækker det længste strå. Både Hæstorp og Geertsen vil være helt nye i regionsrådet, og R vil med et godt valg og en dreven frontfigur kunne afgøre det hele. Går den forudsigelse i opfyldelse, vil den tidligere MF'er og kommunikationschef i Amtsrådsforeningen, Charlotte Fischer, kunne kalde sig den første radikale regionsformand. 

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57