Politik fra rødderne

Af Knud Abildtrup
 | 
Redaktør, dknyt
Journalist og redaktør på dknyt. Tidligere ansættelser: Horsens Folkeblad, StrukturMagasinet. Arbejdsområder: Det danske offentlige univers – især det kommunale felt. Bor i Alken i Skanderborg Kommune. Webredaktør på alken.dk. 

28 uger tilbage: an- eller underkendte kendte i politik

Kendthed er et løjerligt begreb. I den brede offentlighed er stribevis af mangeårige lokalpolitikere med store indsatser i demokratiets tjeneste aldeles ukendte. 

Og mens mange nye kandidater knokler på kurser i at skabe sig et navn her et halvt år før KV13, popper der ind imellem såkaldte kendte navne op på opstillingslisterne – til fornøjelse for partisoldater, der øjner flere stemmer alene på grund af kendis-effekten, og ærgrelse hos andre, der forestiller sig bevidstløs opslutning bag folk, der er totalt ubeskrevne som mennesker med holdninger til samfundsspørgsmål.

Folketingspolitikere, der stiller op til byråd, er ligesom noget andet. Kendtheden er her rendyrket politisk, og både Ulla Tørnæs (V) i Holstebro, Benedikte Kiær (K) i Helsingør og Tina Nedergaard (V) i Mariagerfjord kan som tidligere ministre ganske enkelt regne med mindst firecifrede stemmetal.

Kritikere vil måske have et par forbehold – for kan man nu regne med dem? Det er tidligere set, at en Christiansborg-politiker, der blev ’fløjet ind’ på den lokalpolitiske arena, også fløj hurtigt ud igen. 

Eks-minister Jan Trøjborg (S) blev nu til sin død på sin borgmesterpost i Horsens, hvor han ved KV05 sprang ’frem i køen’ foran andre kandidater, der nok kunne mene, de havde gjort sig fortjent til at stige i graderne. Anderledes med Nicolai Wammen (S), der ’vendte hjem’ fra Folketinget og vandt KV05, blev hele landets ’kendteste borgmester’ med allerhøjeste personlige stemmetal ved KV09, men trak sig igen i 2011 – for at blive minister.

Ved KV13 har tidligere cykelstjerne Brian Holm overrasket ved at stille op for K på Frederiksberg. 

Fra idrætsverdenen så man tidligere landsholdsspiller i fodbold, Bjørn Kristensen på politisk visit, da han blev valgt ind i byrådet for V i Aarhus ved KV05 – men forlod det igen bare to år efter. 

Landsholdsanføreren i håndbold, Katrine Fruelund, gav samme parti forhåbninger i Randers, da hun meddelte, at hun stilede mod byrådet, og hun er i dag at finde som nummer fem på kandidatlisten. 

Kombinationen Venstre og håndbold rummer også et rendyrket eksempel på en ’kendt’, der har sat sig spor i lokalpolitik.  Som succestræner i Viborg HK stillede Ulrik Wilbek også op til KV97 og var blandt andet socialudvalgsformand frem til 2001. Han var kørt i stilling som borgmesterkandidat, men trak sig fra politik, da han blev træner for herrelandsholdet. 

Denne valgkamp byder indtil videre på flere navne – og bare rolig, der skal nok komme flere – der tiltrækker sig opmærksomhed, fordi de er i familie med andre politikere: Overborgmester Frank Jensens (S) søn, Lasse Frimand Jensen (S), stiller op i Aalborg, og Lars Løkkes (V) lillebror, Knud Løkke Rasmussen (V), der ellers har gjort det til en dyd at undgå partipolitik, stiller nu op i Fredensborg.  

Blandt de nyere fænomener er det med at være ’kendt fra tv’. 

Mange vil huske Biker-Jens fra 'Robinson Ekspeditionen', der med 596 stemmer slog to tidligere borgmestre ved KV05 i Lejre, da han blev valgt ind for V. Han stillede ikke op igen ved KV09. 

I Furesø, hvis Farum-historie i Brixtofte-tiden gjorde Venstre kendt på den mere kuriøse, kreative og – skulle det vise sig – også kriminelle bane, prøver partiet nu kræfter med en tv-kendis. 

Værten fra Luksusfælden, Gustav Juul, stillede op som outsider, da der skulle vælges borgmesterkandidat, og han vandt overraskende foran veteranen Nick Allentoft. 

Kort efter valgte Allentoft at forlade sit parti, og bestyrelsen stod splittet tilbage – med en ’kendt fra tv’ øverst på listen. Og så bliver det op til vælgerne, om ’kendt’ så bliver til anerkendt eller underkendt.

 

Knud Abildtrup er redaktør på dknyt.Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57